15x07 - Patnácté Vánoce

Originálny názov: 'Tis The Fifteenth Season
Produkčný kód: FABF02

Scenár: Michael Price, Réžia: Steven Dean Moore
Premiéra v USA: 14. december 2003

Referencie: (vysvetlivky) 2001 : Vesmírna odysea [F], It's the Most Wonderful Time of the Year - Garth Brooks [P], Magnum [S], Grinch [F], A Christmas Carol [F], Silver and gold [P], Christmas Convoy [P], Pán Magor [F], Star Trek [S]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x07

Na Vianoce dá Carl Homerovi DVD prehrávač a prvú sériu Magnum, P.I. Avšak Homer zabudol, že je Lennyho tajný Santa. Samozrejme nemôže to nechať len tak a nedať mu nič, pre to rýchlo odbehne do automatu a dá mu z neho tyčinku. Pan Burns dá pri rozdávaní prémií Homerovi hraciu basketbalovú kartičku Joeho DiMaggiho pre Barta. No aby mal Homer viac peňazí na darčeky, zbehne sa komixákom aby zistil akú ma kartička cenu. Ten mu dá zaňu všetko čo má v pokladni. A tak sa môžu Simpsonovci vydať na bláznivú jazdu po najdrahších obchodoch v Springfielde.

Homer sľúbi, že kúpi najväčší stromček aký kedy mali. Avšak všetky svoje peniaze utratí za darček pre seba – hovoriaci Astrolab. Keď na to príde zvyšok rodiny, Homer dostane poriadne vynadané a samozrejme nespí s Marge. Namiesto toho dlho do noci pozerá TV kde narazí na film Christmas Carol (Vianočná koleda), pri ktorom si uvedomí, ako veľmi je sebecký. Homer sa teda rozhodne stať sa najlepším mužom v meste. To zahŕňa aj rozdávanie šatstva bezdomovcom, nový lepší darček pre Lennyho, vzdať sa posledného kúsku jedla pre Marge či postavenie klziska na Simpsonovskej záhrade.

Tieto Homerove dobré skutky ohodnotí aj Gil Gunderson, ktorý označí Homera za najlepšieho muža v meste. Žiaľ, to je to najhoršie, čo mohol Ned Flanders počuť. Dobre vie, že je zhodený zo svojej dlhodobej pozície a začína žiarliť... Flanders sa neubráni a po neúspešných pokusoch byť lepší ako Homer príde s nápadom dať každému v meste darčeky. To však ešte viac vyhecuje Homera, ktorý sa snaží vymyslieť čosi lepšie a poraziť Flandersa, čím sa opäť dostať na post najlepšieho muža v meste. Vtedy mu Lisa povie, že ako Budhistka verí, že ľudia by boli šťastnejší bez darčekov. Homer jej ponaučenie nesprávne pochopí a dostane (podľa neho) skvelý nápad: UKRADNÚŤ VIANOCE.

A tak sa ráno zobudia všetci bez darčekov. Rozhorčení nájdu Homera, ktorého chcú za jeho skutok zlynčovať. Avšak na oblohe sa objaví hviezda, ktorú zoberú ako znamenie od Boha (v skutočnosti je to svetlica Hansa Krtka). Homer teda všetkým vráti darčeky a spoločne si celý Springfield zaspieva vianočnú koledu.

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Členovia rodiny priletia na lavičku oblečení ako populárne postavičky Japonských show (Bart ako Astro Boy, Homer ako Ultraman, Lisa ako Sailor Moon, Marge je prezlečená za Princeznú zo show „Battle of the Planets“ a Maggie ako Pikachu z Pokémon). Lavička na ktorej sedia má na operadle japonské znaky: "シンプソンズ" ; ktoré v preklade znamenajú Simpsonovci.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Prvý krát môžeme v seriáli uvidieť mamu Nelsona pani Muntzovú, ktorú sme už mali možnosť pred tým počuť v epizóde Bart sa nevzdáva.

V epizóde Simpsonovci pozerajú film „Christmas with the California Prunes (Vánoce s kalifornskými křížalami)“ čo je čistá paródia na skupinu „California Raisins“.

Verzia „A Christmas Carol“, ktorú Homer pozerá v TV je paródiou na „Family Matters“ a „Star Trek: The Original Series“.

Keď Homer ukradne všetky darčeky zo Springfieldu, paroduje tým detskú knihu z roku 1966 „How the Grinch Stole Christmas!“.

Táto epizóda je tiež prvá vianočná epizóda kde Lisa skutočne prejaví svoju vieru v Budhismus, na ktorý sa v predchádzajúcich akosi „zabúdalo“.

Homerov pokus ukradnúť Vianoce nie je v seriály jediný. Vianoce totižto ukradol aj pán Burns v epizóde zo šestnástej série “Future-Drama”.

Táto epizóda je ďalšou, kde sa Vočkovi nepodarí spáchať samovraždu.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>