10x18 - Simpsonovské biblické příběhy

Originálny názov: Simpsons Bible Stories
Produkčný kód: AABF14

Scenár: Tim Long, Larry Doyle, Matt Selman, Réžia: Nancy Kruse
Premiéra v USA: 4. apríl 1999

Referencie: (vysvetlivky) The Ten Commandments [F], 2001: A Space Odyssey [F], Highway to Hell - AC/DC [P], King Kong [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 10x18

V kostole sa koná veľkonočná omša. Je strašne teplo a Simpsonovcov už začínajú nudiť reverendove dlhé kázne. Všetci zaspávajú.

Margein sen:
Marge sa sníva o Adamovi v podobe Homera a Eve v jej podobe. Pokojne si nažívajú vo svojej rajskej záhrade, kým had nezačne Homera provokovať, aby zjedol jablko zo zakázaného stromu. Homer napokon jablko zje, ale svoj zločin zvalí na Marge, ktorá je vyhnaná z rajskej záhrady. Homerovi je za ňou smutno, a preto hrabú zvieratá jamu, aby sa k nej prekopali. Pri tom zomiera bohov obľúbenec, a tak vyháňa zo záhrady aj Homera.

Lisin sen:
Lisin sen je umiestnený do starovekého Egyptu. Hebreji stavajú pre faraóna pyramídu. Z tohto otroctva ich môže oslobodiť iba Mojžiš (Milhouse). Po tom, čo Bart poškodí hrobku, všetci žiaci sú potrestaní. Mojžiš ich vedie preč z tohto územia.

Homerov sen:
Homer si predstavuje seba ako kráľa Šalamúna, ktorý rieši problémy tým, že ich rozdelí na polovicu. Lenny a Carl sa hádajú o vlastníctvo koláča. Homer ho rozdelí na polovicu, oboch uväzní a sám zje koláč. Ďalšou scénkou je jeden televízny program, ale jeho sen je prerušený Bartom, ktorý sa sťažuje, že mu Homer sedí na ramene.

Bartov sen:
Bart si sám seba predstavuje ako kráľa Dávida, ktorý zabil Goliáša, ale ešte svoj boj definitívne nevyhral, pretože má oproti sebe silného súpera – jeho syna Goliáša II (Nelson). Ten zabíja Dávidovho najlepšieho priateľa Matuzaléma. Bart sa chce pomstiť, ale je proti nemu bezvládny. Stretáva pastiera oviec, ktorý tvrdí, že dokáže zabiť Goliáša. Pastier zomiera. Jeho smrť motivuje Barta, vylezie na Babylonskú vežu, ale stále nedokáže poraziť svojho statného súpera. To sa ale podarí pastierovi, ktorý prekvapujúco nezomrel. Dávid je však poslaný do väzenia za vraždu najlepšieho kráľa.

Keď sa rodinka zobudí, v kostole už nikoho niet. Zisťujú, že nastala Apokalypsa. Flandersonovci išli do neba, Simpsonovci, okrem Lisy majú ísť do pekla. Homer ju však strhne so sebou a rýchlo sa ponáhľa za vôňou barbecue.

 

Bartov trest


 Originálny trest: I cannot absolve sins
 Český preklad:   Už nikdy nebudu udělovat rozhřešení

 

Gaučový gag

 Všetci sa pošmyknú na šupkách od banánu a pristanú na gauči. Maggie skončí v Margeinom náručí.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Sledovanosť pri americkej premiére: 12,9 mil. divákov


<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>